روانشناسی کودک در واقع بخشی از روانشناسی رشد هست که به فرایندهای رشد روانی و عاطفی در کودکان تا پایان نوجوانی میپردازد.
روانشناسی کودک با بررسی الگوهای رفتاری کودک، رفتارهای طبیعی و متناسب با سن را از رفتارهای غیر طبیعی جدا میکند و به اصلاح و درمان رفتارهای غیر طبیعی و نامتناسب با رشد میپردازد مهمترین مواردی که در روانشناسی کودک به آن اهمیت داده میشود بهبود روابط والدین با فرزندان مراقبت صحیح از کودک و فرزند پروری درست و اصولی است.
یعنی روانشناسی کودک به جز تمرکز بر روی رفتار کودک روی شیوههای درست فرزند پروری و ارتباط والد فرزندی هم که ممکن است ریشه بعضی از مشکلات در کودکان باشد می پردازد اهمیت سلامت روان در کودکان سلامت روان یعنی اینکه فرد بتواند تفکر درست، احساس درست و عملکرد درستی در زندگی روزمره داشته باشد تا بتواند روی پیشرفت خودش و ارتباطاتش با دیگران سرمایهگذاری کند.
سلامت روان در کودکان هم به اندازه بزرگسالی اهمیت دارد.
سلامت روان در کودکان یعنی کودک مهارتهای سالم را در ارتباط با دیگران و مشکلاتی که برایش پیش میآید در پیش بگیرد و بتواند عملکرد درستی در خانه مدرسه و اجتماع داشته باشد.
گرچه سلامت روان والدین مستقیماً روی سلامت روان کودکان تاثیر میگذارد و باعث میشودکه کودک رفتارهای روزمرهاش را با الگوهای رفتاری که از بزرگسالان میگیرد پیش ببرد اما میتوان با بالا بردن سطح سلامت روان در کودک به بالا بردن کیفیت زندگی کودک و اصلاح رفتارها و کنشهای نادرست کمک کرد.
از موضوعاتی که ممکن است سلامت روان کودک را تحت تاثیر قرار بدهند می توان به اختلالات روانی والدین، استرس ها و ترسهای محیطی، مشکلات خانوادگی و ...
اشاره کرد.
کودکان هم مثل بزرگسالان الگوهای فکری و احساسی تکرار شونده دارند که بعضاً به خاطر تغییراتی که در این الگوها اتفاق میافتد متعاقباً رفتار کودک تحت تاثیر این الگوها قرار میگیرد و کودک رفتارهای ناهنجار و ناسازگارانه از خود نشان میدهد که در واقع این همان نداشتن سلامت روان هست که با مراجعه به موقع و تشخیص به موقع توسط روانشناس متخصص کودک و نوجوان می توان این الگوهای مخرب را متوقف کرد و آرامش و سلامت روان را به کودک خانوادهاش هدیه داد اختلالات شایع در دوران کودکی در دوران کودکی با انواع اختلالات روحی و روانی کودکان روبرو هستیم که درمان نکردن هر کدام از اینها می تواند کودکی و عملکرد آینده کودک را تحت تاثیر قرار بدهد شایعترین اختلالات دوران کودک اضطراب: که با ترس و نگرانی، استرسهای بیش از اندازه و نامتناسب با شرایط مشخص میشود.
این ترسها معمولا متناسب با سن و شرایط کودک نیستند و عملکرد کودک را تحت تاثیر قرار می دهند افسردگی دوران کودکی و تغییرات خلقی: تغییرات خلقی اتفاقی است که از همان نوزادی میتواند اتفاق بیفتد و نیاز به درمان داشته باشدو در هر دوره رشدی ما با کودکانی مواجه هستیم که تغییرات خلق را تجربه می کنند اما افسردگی در نوجوانان شایع تر است و از اهمیت بالاتری برخوردار است و ممکن است بدون درمان گرفتن عواقب بدی به همراه داشته باشد اختلال نافرمانی مقابلهای: این اختلال با نافرمانی و لجبازی و ناسازگاری کودک با اطرافیان مشخص می شود کودکی که رفتارهای ناسازگارانه با والدین مدرسه و اجتماع در پیش میگیرد و باعث به هم خوردن روابطش با دیگران می شود بیش فعالی: adhd یا اختلال بیش فعالی، اختلالی عصب شناختی و نسبتا شایعی هست که معمولا زمینه ارثی دارد.
این اختلال با دو گروه علائم شایع مشکلات تمرکز و فعالیت های زیاد مشخص می شود.
کودکانی که درگیر این اختلال هستند در صورت درمان نگرفتن هم از نظر رفتاری و هم از نظر درسی مشکلات زیادی را تجربه خواهند کرد اختلال یادگیری: مشکلات یادگیری هم جزو مشکلاتی که هستند که طیف گستردهذای دارند و مهم ترین انها اختلال یادگیری هست.
اختلال یادگیری معمولا در کودکی اتفاق می افتد که هوش متوسطی برای یادگیری دارد اما در یک یا چند زمینه درسی خوب عمل نمی کند.
با درمان این اختلال کودک هم می تواند بخواند و بنویسد و هم اعتماد به نفس از دست رفته اش ترمیم خواهد شد.